Bekijk profielpagina

Speciale uitgave nieuwsbrief van de Hulpgids

Revue
 
 

Maandelijkse nieuwsbrief van de Hulpgids

3 november · Editie #33 · Bekijk online

Elke maand artikelen en nieuws over de GGZ.


Deze editie staat geheel in het teken van vaktherapie (voorheen creatieve therapie). In alle grote GGZ-instellingen wordt al tientallen jaren dankbaar gebruikgemaakt van deze effectieve vorm van therapie. Vaktherapie is de verzamelnaam voor dramatherapie, muziektherapie, psychomotore, dans- en beeldende therapie. Ik behandel mensen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek, trauma, depressie en angst samen met een beeldend therapeut in mijn vrijgevestigde praktijk. Helaas wordt vaktherapie sinds een paar jaar nog maar voor een klein deel binnen de basisverzekering vergoed.
Als ik mensen voor een intake zie en het advies geef om naar inzichtgevende beeldende therapie te gaan, zijn veelgehoorde reacties: “is dat met kleien of zo”, “ik heb niets met tekenen” en “ik ben helemaal niet creatief”. Met veel tegenzin maken ze toch een afspraak bij de beeldend therapeut. Het komt geregeld voor dat deze soms hoog opgeleide cliënten al diverse verbale gerichte therapieën achter de rug hebben, met vaak een een marginaal effect. Het blijft elke keer weer bijzonder om te merken dat die gezonde weerstand bij die mannen en vrouwen na een paar sessies beeldende therapie helemaal verdwenen is en ze de kracht van het beeldende werk ervaren hebben.
Mijn ervaring is dat cliënten die farmacotherapie en/of (groeps)psychotherapie volgen in combinatie met beeldende therapie, sneller van hun klachten afkomen. De beeldend therapeut, Nicole Querido-Couprie, is ook mijn vrouw en met haar startte ik bijna 25 jaar geleden Praktijk Querido. Ik geef haar deze editie graag het woord (en beeld) om iets te vertellen over vaktherapie, met name over beeldend.

Even voorstellen
Hallo, ik ben Nicole, geregistreerd vaktherapeut beeldend en superblij met deze kans om vaktherapie onder de aandacht te brengen bij zoveel mensen die geïnteresseerd zijn in de GGZ. Dank je wel Bram!
Ik hoop dat je na het lezen van deze nieuwsbrief een idee hebt van wat ik week in week uit ervaar: Vaktherapie: Doen, Ervaren, Effect!
Wat is vaktherapie beeldend?
According to the American Art Therapy Association (AATA), art therapy is the use of art creation as a form of psychotherapy for people experiencing trauma or illness, seeking personal development, or struggling to deal with the day-to-day act of living. Through the act of creating art and thinking about the process and medium, people are able to develop skills that increase cognitive ability, increase awareness of self and others, and help them cope with the distressing symptoms or limitations imposed by disability or disease. The primary purpose of art therapy is to help patients heal their mental and emotional wounds as much as they can.
Ik kan het niet beter verwoorden dan de AATA omdat deze omschrijving precies past bij mijn werkwijze: inzichtgevend, gebaseerd op onder andere elementen uit de Transactionele Analyse en de Cognitieve gedragstherapie. Mijn intensieve samenwerking met een psychiater/psychotherapeut maakt dat mensen optimaal kunnen profiteren van de behandeling.
Het volgende filmpje beschrijft helder de specifieke kracht van beeldende therapie.
Suzanne Haeyen on Vimeo
Wanneer vaktherapie?
Bij welke klachten is vaktherapie geïndiceerd?
Onderzoek naar de effecten van vaktherapie
KenVaK | Kenniskring Kennisontwikkeling & Vaktherapieën
De week van ...
weekvandevaktherapie.nl
Beeld, tekst & video
Praktijk Querido op Pinterest
@praktijkquerido op Instagram
Vaktherapie nodig?
Zoek een vaktherapeut - www.vaktherapie.nl
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bram Querido met Revue.